Jag grundade ett företag på 500 miljoner dollar och betalade alltid mig själv sist. Den astronomiska löneskillnaden som drivs av vd: ar som Jeff Bezos ger kapitalismen en dålig rap.

När månlandningen inträffade i juli 1969 limmades jag på min TV -skärm som alla andra. Vem skulle ha kunnat drömma om att 52 år senare skulle amerikanernas uppmärksamhet inriktas på att två bortskämda vd: ar skulle ta 10 minuters joyrider i den övre atmosfären och återvända till jorden för att gratulera sig-och bära cowboyhattar, inte mindre?

Det här var inte framtiden jag hade tänkt mig.

Men “optiken” för Richard Bransons och Jeff Bezos utmärkta äventyr var ovärderliga: Vilket bättre sätt att illustrera den skyhöga löneskillnaden mellan dem som leder företag och de som bygger dem?

VD -lönen bland USA: s största företag fortsätter att stiga. År 2020 ökade VD -lönen i genomsnitt 16%jämfört med arbetstagarnas ökning med mindre än 2%. Amazon rapporterade att medianarbetaren tjänade 29 007 dollar förra året – vilket innebär att hälften av alla Amazon -arbetare tjänade mindre än det – medan Bezos lön var 58 gånger det beloppet.

Det kanske inte låter upprörande, med tanke på företagets enorma storlek, men det finns också frågan om de mer än 50 miljoner aktier i Amazon -aktier som “Major Kong” Bezos har vridit bort, vilket ger hans nettovärde till över 190 miljarder dollar.

Genom att lägga en sådan tonvikt på pengar och den allsmäktiga strävan efter att tjäna dem, och sedan överdriva utgifterna, ger denna typ av skillnad kapitalismen ett dåligt namn. Det är synd, för det förtjänar det inte.

Målet var att driva ett bra företag, inte att tjäna pengar

Jag har varit i affärer hela mitt liv. Jag driver ett investeringsföretag i Austin, Texas, som hjälper grundare att växa sina företag. Men det företag jag är mest förknippad med är fläkten och ljusmakaren Big Ass Fans. 1999 startade jag det med sex anställda. När jag sålde den för 500 miljoner dollar 2017 hade vi kontor på tre kontinenter och mer än 1 000 anställda.

Tidigt, när pengarna var trånga, betalade jag mig själv sist, om jag alls betalade mig själv-vilket jag inser strider mot varje entreprenörs bruksanvisning. Varje extra krona gick tillbaka till företaget och så småningom lönade det sig.

Vi växte och byggde vårt eget huvudkontor med utrymme att fortsätta växa. Men vi investerade i mer än byggnader. Vi investerade i vårt folk – som också fick bra betalt – eftersom jag visste att det var de som gjorde vår tillväxt möjlig.

Våra anställda var företagets mest värdefulla tillgång: De designade, konstruerade, testade, monterade och sålde helvete av våra produkter och ökade intäkterna varje år med 30% eller mer. Det jag gjorde var att uppmuntra, motivera, energisätta och ibland badger dem. Och jag såg till att företaget var en plats där bra människor ville arbeta.

Jag började göra affärer eftersom jag såg människor i min närhet tas för givet på sina jobb. Jag var fast besluten att göra det bättre och bli bättre än de dåliga cheferna jag hade känt. Som jag ofta har sagt var jag aldrig i affärer för att tjäna pengar. Jag tjänade pengar för att stanna kvar. Målet var alltid att driva ett bra företag, göra de absolut bästa produkterna vi kunde och behandla alla vi hanterade som vi skulle vilja bli behandlade.

Vi var bra kapitalister

På Big Ass Fans ville vi arbeta enligt den gyllene regeln, inte för att vi ville vara rättvisa och anständiga människor – även om vi gjorde det. Faktum är att vi behandlade kunder, anställda och leverantörer som vi skulle vilja bli behandlade för att vi var bra kapitalister, och det är vad bra kapitalister gör.

Det är därför vi betalade mer än 30% över riksgenomsnittet, delade ut rejäla bonusar vid årsskiftet, gav generösa förmåner och såg till att de anställda hade de förmåner de ville ha-från sjuksköterska på plats till nätter på stan.

Det är också därför vi inte försökte nickla och slita ner våra leverantörer i marken – och betalade snabbt. Vår tillväxt innebar att de växte också. Vår stora leverantör var en timme på vägen, och när de utvidgades för att möta vårt krav kände vi oss stolta när vi visste att vi hjälpte våra grannar.

Och som bra kapitalister nådde vi ut till varenda kund för att se till att de var nöjda. Om de inte var det fixade vi saker. Ibland fixade vi problem som vi inte ens hade orsakat. En gång kostade en installation i en historisk kyrka oss mer än 70 000 dollar eftersom dess församlingar tyckte att industrifläkten var för hög.

Efter att ha tagit bort fläkten frågade vi: “Finns det något annat vi kan hjälpa till med?” och de sa till oss: “Kyrkan behöver verkligen en ny uppsättning fönster.” Vi fick mer än återbetalning i positiv mun till mun, och som marknadsföringshistoria var det ovärderligt.

När jag talar om bra kapitalister, talar jag inte om Certifierade B -företag. Att vara en bra kapitalist kräver inte en logotyp som skryter dig som heligare än du. Vem skojar de? Vi vet alla att dessa etiketter främst är utformade för att locka kunder.

Bra kapitalister ur mitt perspektiv är de som tar ett visst ansvar gentemot samhället och vill göra det bättre. De tillverkar kvalitetsprodukter och bygger inte in i föråldring. Bra kapitalister vill se att alla roddar åt samma håll men ingen begränsar sig till vardagsrummet – eller tävlar mot klockan för att ta order. Vinster är inte deras högsta prioritet eftersom de vet att pengar blir mer värdefulla när de sprids runt.

På Big Ass Fans ville vi tjäna pengar för att växa. För genom att växa hade vi mer att dela med fler människor.

Tidigt satte vi upp ett program för aktierättsvärderingsrättigheter för att belöna lojala medarbetare. När jag sålde företaget 2017 blev cirka 15 av dem omedelbara miljonärer. Några anställda tjänade 5 miljoner dollar. Totalt delades 50 miljoner dollar ut, i större och mindre belopp. Folk kom fram och sa till mig: “Du förändrade mitt liv.” Och det gjorde mig glad. Det var faktiskt en av de bästa dagarna min liv.

Efter sin raketresa utropade Bezos det till sin “bästa dag någonsin”. Han stack sedan sin gravitationstunga fot i munnen och tackade Amazon-anställda och kunder.

“Ni betalade för allt”, sa han. Jag skulle älska att ha varit en fluga på väggen i ett Amazon -uppfyllelsecenter för att se de anställdas reaktion. Förhoppningsvis godkände Bezos en en-dagars kvotminskning så att de kunde sluta arbeta i några minuter och se deras chef ta livet av sig.

You may also like...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *